Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Äitiysloma

Hei! Minulla on seuraavanlainen tilanne: Odotan esikoistani, laskettu aika on 25.6.2018. Työskentelen kunnan palveluksessa, määräaikaisessa sijaisuudessa (16.8.2017 alkaen), jossa minulla on työsopimus 17.7.2018 saakka. Työntekijä jota sijaistan, on kuitenkin hakemassa opintovapaata vielä puoleksi vuodeksi, jonka jälkeen hän ehkä jää toisaalle töihin kokonaan. Opintovapaasta ja sen myöntämisestä tämä työntekijä ei kuitenkaan luultavasti saa varmaa tietoa ennen äitiyslomani alkua. Olen ymmärtänyt että työpaikka maksaa äitiyspäivärahaa kolmelta kuukaudelta (?), mutta jos työsopimukseni päättyy 17.7., onko minun viisaampaa jäädä äitiyslomalle jo aikaisemmin, kuin 30 pv ennen laskettua aikaa? Muutenhan en saa rahaa kolmelta kuukaudelta, sillä sopimukseni ei jatku kolmea kuukautta äitiyslomalle jäämisen jälkeen? Ja onko työnantajallani oikeus päättää työsopimukseni tuohon 17.7.2018, jos sijaisuus jatkuisikin vielä ainakin sillä puolella vuodella? Eikö tässä tapauksessa työnantajan täytyisi jatkaa sopimustani vaikka olen äitiyslomalla, ja palkata minulle sijainen? Myös sellainen asia tässä on, että minulla on 3 viikkoa kesälomapäiviä, jotka tietysti pitäisi pitää ennen kuin työsopimukseni loppuu. Jos työsopimukseni päätetään tuohon 17.7., niin silloinhan minun täytyisi pitää lomat ennen äitiysloman alkua. Meillä saa kesälomapäiviä alkaa käyttää kuitenkin vasta toukokuun alusta, joten jos joudun jäämään varhennetulle äitiyslomalle siitä syystä, että työnantaja maksaisi minulle palkkaa pidemmälle ajalle, niin en pysty kesälomiani pitämään. Miten tässä siis oikein pitäisi edetä? Anteeksi sekava teksti, selvennän mielelläni jos joku selvennystä kaipaa!
Kysymyksen lähetti aihealueelle Lomat ja vapaat 4 vuotta sitten
Miettteliäs
Kysytty

Käy ihan ensin keskustelemassa työnantajan kanssa, siitä, mikä on työnantajan aikomus sinun vuosilomiesi suhteen ja esitä oma toivomuksesi ajankohdasta tai se, että et haluaisi pitää lomapäiviä ennen äitiysvapaasi alkua Sen jälkeen käy juttelemassa luottamusmiehen kanssa. Äitiysvapaan palkallinen aika on 72 arkipäivää. Sen päivämäärät voi laksea Kelan laskurilla. Jos varhentaisit äitiysvapaan alkamaan heti vapun jälkeen, niin silloin työnantaja ei voisi määrätä sinua vuosilomalle lainkaan, vaan saisit lomakorvauksen pitämättä jäävistä lomapäivistä ja palkallista äitiysvapaata ehkä suunnilleen siihen saakka, kun määräaikaisuus loppuu. Pyydä luottamusmiestä laskemaan vaihtoehtoja tai käytä Kelan laskuria. Laskeskelkaa, kannattako varhentaa ja miten paljon. Mieti myös, mitä vaikutusta sillä on että varhentaminen varhentaa myös vanhempainrahakauden loppumista. Jos sijaisuus jatkuu, niin sinua ei voi jättää valitsematta sen takia, että olet äitiysvapaalla. Muusta pätevästä syystä kylläkin esim., jos löytyy sinua pätevämpi sijainen. Valintaa ei voi suorittaa ennen nyt työvapaalla oleva henkilö on hakenut opintovapaata. Mitä tahansa teetkin, muista toimittaa äitiysvapaahakemus työnantajalle viimeistään kaksi kuukautta ennen äitiysvapaasi aiottua alkamista. Muuten jäät ilman palkallista äitiysvapaata. KVTES V luku 8 §. https://www.tehylehti.fi/fi/tyoelama/viisi-faktaa-aitiysvapaan-palkasta
vuokko
Vastattu