Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin! Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Palkan yksipuoleinen muuttaminen virkasuhteessa (OVTES)

Voiko - ja miten - esimies muuttaa määräikaisen virkasuhteen ehtoja? Esimies on nyt muuttamassa virranhoitomääräystä niin, että palkkani putoaisi useamman sata euroa kuukaudessa - työmäärän ja tehtävien pysyessä samana. Syyksi hän oli ilmoittanut kollegalle "haluavansa kokeilla". Minua hämmästyttää tällainen, enkä ole halukas "koekaniiniksi" taloudellisen tappionkaan vuoksi.
Kysymyksen lähetti aihealueelle Sopimukset 5 vuotta sitten
Cavia porcellus
Kysytty

Kvtes:n I luvun 10 § 1 mom. määräyksen mukaan työntekijän tehtävistä sovitaan työsopimuksella, mutta hän on tarvittaessa velvollinen tilapäisesti siirtymään muihinkin tehtäviin, joita voidaan hänen koulutuksensa ja työkokemuksensa huomioon ottaen pitää hänelle sopivina. Tilapäinen siirto voi kestää enintään kahdeksan viikkoa kerrallaan. 2 momentissa määrätään: Työntekijää ei voida siirtää ilman suostumustaan pysyvästi tehtäviin, jotka olennaisesti poikkeavat hänen työsopimuksensa mukaisista tehtävistä, ellei työnantajalla ole samalla irtisanomisperustetta. Kannattaisiko itse puhua esimiehen kanssa, eikä vain uskoa kollegan sanaa? Ennen sitä kannattaa kuitenkin tarkasti lukea työsopimus ja kysyä neuvoa luottamusmieheltä.
hele
Vastattu

Vastaaja Hele ymmärsi väärin. Kyse ei ole siirrosta tehtävästä toiseen - vaan siitä, että samasta työtä maksettaisiin monta sataa huonompi palkka tekemällä kumoava virkamääräys - ilman viranhaltijan suostumusta. Esimies on kokematon ja ilmeisen huoleton tulkitessaan lakia kunnallisista viranhaltijoista. Luottamusmies on se keneen tulee ottaa yhteyttä.
luetun ymmärtäminen
Vastattu

En ole mikään lakimies, mutta ehdotan, että pyydät paikallinen ammattiliittosi jäseniä edustavaa luottamusmiestä käymään lukemassa esimiehellesi viranhaltijalain 24 pykälää. Sillä ainakin pääsee asian selvittelyn alkuun. Seuraava askel on sitten esimiehen esimies ja toisaalta liiton lakimies.
EM
Vastattu

Jatkan vielä edellistä vastaustani. Jos kyse onkin siitä, että sinulla ei ole kelpoisuutta hoitamaasi virkaan ja sinulle on maksettu kelpoisen palkkaa, niin silloin nähdäkseni palkan korjauksen voi tehdä, mutta esimies ei voi korjata erehdyksiään sillä tavoin, että vain lähettää sanansaattajan kertomaan erehdyksestään. Jos olet liittynyt liittoon, hyödynnä jäsenetujasi ja anna asian hoito (pää)luottamusmiehelle.
EM edelleen
Vastattu

Palkkaa ei voi alentaa ilman sopimista, eikä ainakaan silloin kun tehtävät ja työaika eivät muutu. Ei ole esimiehen yksipuolisella päätöksellä alennettavissa. Jos luottamusmies ei ole käytettävissä, niin vie asia AVIin.
kaikenlaisa esimiehiä
Vastattu