Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin! Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Lounastauko

Työskentelen toimistotyöajassa 7,35 h/pv. Työpäivään kuuluu 30 min lounastauko, joka on omaa aikaa ja jonka saa pitää klo 11-13. Meidät velvoitetaan leimaamaan lounastauolle, vaikka söisimme eväitä työpaikalla. Itsellä usein pelkkää leipää eväänä, jonka voisin syödä työn ohessa työpisteessäni, mutta ”leimauspakon” vuoksi olen käynyt sen syömässä taukotilassa ja käynyt edestakaisin leimaamassa alakerrassa, koska meillä on siellä ainut kellokortin leimauslaite. Tämän vuoksi en ehdi ulos lainkaan lounastauon aikana ja tuntuu, että tauko menee hukkaan kun väkisin menen taukotilaan mutustamaan eväsleipääni. Mieluummin söisin evääni työn ohessa ja käyttäisin sen 30 min ulkona jaloitteluun. Voiko näin tehdä?

Kysymyksen lähetti aihealueelle Työaika 4 vuotta sitten
Ellen
Kysytty

Syö leivät kahvitauolla, niin voit viettaa koko ruokailutauon ulkona.

Työnantaja ei voi kohdella evätään syöviä paremmin kuin muita. Kaikille on annettava saman pituinen ruokailutauko riippumatta siitä, missä syö tai onko syömättä. Ruokailutaukoa koskeva määräys on III luvun 25 §:ssä.

Toisaalta jos työnantaja ei ole kieltänyt voileipien tai välipalojen syömistä työpisteessä työajalla ja jos se ei estä työntekoa eikä haittaa työtovereita tai asiakkaita, niin varmaankin voisit syödä leipäsi, milloin haluat, mutta joudut silti pitämään ruokailutauon.

Jos joutuisit vaihtamaan työasun omiin vaatteisiin poistuessasi työpaikalta, niin silloin vaatteiden vaihtoon kuluvaa aikaa ei laskettaisi ruokailutaukoon. https://www.finlex.fi/fi/oikeus/tt/2019/20190081

Leivos
Vastattu