Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Määräaikaiset sopimukset

Olen ollut nykyisessä työpaikassani 10 vuotta, määräaikaisilla sopimuksilla. Sopimukset ovat 3kk mittaisia. Tiedän, että työnantajan puolelta tilanne on törkeä. Mutta mites työntekijänä, kun työsopimuksen taas loppuu, voinko vaan jättää allekirjoittamatta uutta ja päättää työsuhteeni? Vai onko minulla jotain velvoitteita? Tulisiko työnantajan tässä tilanteessa maksaa kertyneet ja pitämättömät lomat? 

Kysymyksen lähetti aihealueelle Sopimukset 3 vuotta sitten
Maija
Kysytty

Määräaikainen sopimus loppuu määräajan loputtua ilman mitään sen kummempia toimenpiteitä sinun osaltasi paitsi, että sinun pitää tietenkin palauttaa työnantajan käyttöösi antamat tavarat esim. avaimet, puhelin ym. viimeisenä työpäivänä tai sovittuna aikana.

Työnantajan tulee maksaa lomakorvaus pitämättömistä lomista sekä lomaraha työsopimuksessa sovittuna aikana. Se on usein työsuhteen päättymistä seuraava normaali palkanmaksupäivä.

Jos olet järjestäytynyt, ota yhteyttä ammattiliittosi jäseniä edustavaan luottamusmieheen tai liittoon lisätietojen saamiseksi.

Talentia selittää

Jos määräaikainen työsopimus on perusteeton tai jos määräaikaisia työsopimuksia on ilman pätevää syytä toistuvasti solmittu peräkkäin, pidetään sopimusta toistaiseksi voimassaolevana (vakinaisena) työsopimuksena.

Sekä yksityisellä että julkisella sektorilla on mahdollista saada korvausta perusteettoman määräaikaisuuden johdosta. Määräaikaisen työsopimuksen osalta korvausta vaaditaan käytännössä silloin, kun työnantaja antaa määräaikaisena pitämänsä työsuhteen päättyä, vaikka perustetta määrä­aikaisuudelle ei ole ollut. Tällöin työnantajan katsotaan päättäneen työsuhteen perusteettomasti, jolloin työnantaja voidaan määrätä suorittamaan työntekijälle vähintään kolmen ja enintään 24 kuukauden palkka.

Toisin kuin ilman perustetta solmittua määräaikaista työsopimusta, ei valtion tai kunnan perusteetonta määräaikaista virkasuhdetta pidetä toistaiseksi voimassa olevana. Tällöin   hyvitysmahdollisuudeksi perusteettomasta määräaikaisuudesta jää  6-24 kuukauden palkkaa vastaava rahakorvaus.

Ps. Jos aiot jäädä työttömäksi vaikka työnantaja tarjoaa uutta määräaikaista sopimusta, niin en tiedä,  miten työkkäri suhtautuu.

 

 

Maya
Vastattu