Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin! Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Lakisääteinen kahvitauko

Hei!

Onko lakisääteiseen kahvitaukoon olemassa joitain kellonaikaraameja, milloin se pitäisi voida järjestää? Meillä ollaan lisäämässä ruokatauko ja kahvitauko työaikaan vuoden vaihteessa ja kahvitauko olisi sijoittumassa vasta työvuoron loppuun klo 15 jälkeen työnkuvasta johtuvista syistä. Oma pääluotto sanoi, että tauko olisi hyvä sijoittua klo 14-15 välille, mutta hän ei vastusta, vaikka se olisi klo 15 jälkeenkin. Haluaisin tähän jonkun tarkemman vastauksen, koska mielestäni klo 15 jälkeen tauon pito on liian myöhään.

Kysymyksen lähetti aihealueelle Työaika 3 vuotta sitten
Jonna Kakkori
Kysytty

Kahvitauosta määrätään KVTESn III luvun 26 §:ssä. Kahvitauko ei voi olla työvuoron lopussa. Kahvitauko on työaikaa ja työnantaja määrää, milloin kukin saa sen pitää tietyllä aikavälillä tai tiettynä kellonaikana.

Tässä koko pykälä, jota pitää noudattaa.

26 § Kahvitauko

Viranhaltijalle/työntekijälle järjestetään päivittäin yksi 10 minuutin pituinen tauko (kahvitauko), joka luetaan työaikaan ja jonka aikana viranhaltija/työntekijä ei saa poistua työpaikalta. Tauko järjestetään tarvittaessa vuoroittain ja muutoinkin siten, ettei tauosta aiheudu häiriötä työn kululle tai suoritettaville palveluksille. Taukoa ei saa sijoittaa työvuoron/työpäivän alkuun tai loppuun.

 

 

 

Lisäksi vielä sitaatti Tehy-lehdestä 1/2018:  Kahvitauko on KVTES:n mukaan työaikaa, mutta sekin on tarkoitettu työntekijän virkistäytymiseen ja lepäämiseen. Lepotauot parantavat työntekijän työhyvinvointia ja jaksamista. Hyvinvoiva ja kahvitauollaan levännyt työntekijä pystyy vastaamaan paremmin myös potilaiden tarpeisiin. Työnantajalla on vastuu sekä työhyvinvoinnista että potilasturvallisuudesta.

kati
Vastattu