Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin! Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Työvuoron muuttaminen

Meillä vuoropäiväkodissa käy harmittavan usein niin, että lapselle on varattu iltahoitoa, mutta hoidontarve perutaankin samana päivänä. 

Miten näissä tilanteissa toimitaan työvuoron muuttamisen kanssa? Työntekijä on saattanut sopia jo aamupäiväksi muuta, eikä pääse aikaisemmin paikalle.

Pitääkö työntekijän tulla tyhjään taloon tekemään vuoronsa, vaikka ei olisi määrätä mitään töitä työntekijälle tuoksi ajaksi? Ollaan myös tehty niin, että työntekijä korvaa tunnit esim. lukemalla ammattikirjallisuutta kotona itse valitsemallaan ajalla. Mutta pitääkö työntekijälle maksaa kuitenkin iltalisät, vaikka hän korvaisi tunnit lukemalla kotona itse määrittelemällään ajalla? 

Meillä on käytössä yleistyöaika, joten tunteja ei voi korvata muina päivinä, koska ylityörajat menevät rikki. 

Kysymyksen lähetti aihealueelle Työaika 3 vuotta sitten
Marika Högström
Kysytty

Tehy: Työnantajalla on oikeus tehdä työvuoroluettelomuutos, jos siihen on perusteltu syy. Perusteltu syy voi olla esimerkiksi silloin, kun yöhoitoon ei olekaan tulossa yhtään lasta. Mutta työnantaja ei voi enää perua työvuoroa, jos työntekijä on jo saapunut työpaikalle aloittaakseen työnteon.

Peruttu yövuoro aiheuttaa viikkotyöajan vajauksen. Työnantaja ei saa vain syntyneen vajauksen vuoksi teettää työntekijällä puuttuvia tunteja. Mutta jos työnantajalla on muu perusteltu syy muuttaa työvuoroluetteloa, niin silloin on mahdollista, että työntekijä voi joutua tekemään ko. tunnit.

Edellä oleva on Tehyn vastaus työvuoromuutoksiin dokumentista https://www.tehy.fi/fi/system/files/mfiles/muu_dokumentti/varhaiskasvatuksen_usein_kysytyt_kysymykset_id_14239.pdf , joka on muuten pätevä, mutta työaikojen pituudet ovat kiky-ajalta.

 Samanlaisen vastuksen saa muistakin liitoista.

Teillä on paikallinen ongelma, joka pitää ratkaista paikallisesti siten, että luottamusmiehet käyvät neuvonpitoa työnantajan edustajien kanssa. Ota  yhteyttä ammattiliittosi jäseniä edustavaan pääluottamusmieheen. Jos et itse ole liittynyt mihinkään ammattiliittoon, niin toivottavasti joku järjestäytynyt työkaverisi ottaa yhteyttä luottamusmieheensä ja tarvittaessa ammattiliittoon. Ellei ole yhtään järjestäytynyttä, niin ei kannata yksin yrittää, vaan mennä joukolla puhumaan esimiehen esimiehen kanssa.

Kopioja
Vastattu