Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Kun ruokatunti ei kuulu työsopimukseen ja työssäolotuntivelvoitteen mukaan teet silti ylitöitä samalla kuukausipalkalla?

Miten voi olla mahdollista, ettei ruokatunti sisälly kvtessin alaiseen työsopimukseen? Ja työssäolovelvoitteen viikottainen tuntimäärä on vähäisempi, kuin työ jota viikoittain velvoitetaan tekemään? 

Työpäivän kesto on 8 h ja 9 minuuttia joka arkipäivä. Viikkotyössäolovelvoite on 38 h 15 minuuttia. Ruokatuntia saisin pitää 30 minuuttia per/päivä, mutta sitäkään aina ehdi pitämään.

Tämä 30 minuutin ruokatunti.

Arkityöpäivän kesto on 8 h 15 min viikossa. eli yhteensä 44 h 5 min viikossa. Jos vähennän tästä ajasta jokaisen arkipäivän ruokatunnin 30 min x 5, eli 2 h ja 30 minuuttia, ja sen tekemästäni työmäärästä 44 h 5 min, jää tunteja silti ( 44 h 5 min - 2h 30 min) = 42,2 / viikko. eli 4 h.

Kuinka tämä voi olla mahdollista?

Kysymyksen lähetti aihealueelle Sopimukset 2 vuotta sitten
Lelle
Kysytty

Työaikalain mukaan työnantajan on annettava työntekijälle työaikaan kuulumaton tauko, jos vuorokautinen yhtäjaksoinen työaika on kuutta tuntia pidempi, eikä työntekijän työpaikallaolo ole työn jatkumisen kannalta välttämätöntä. KVTES:n III luvun 25 §:n 1 momentin mukaan työaikaan kuulumattoman päivittäisen lepotaon eli ruokailutauon pituus on vähintään puoli tuntia. Työaikana ruokaillaan vain jaksotyössä tai, kun ruokailutauon järjestäminen ei ole toiminnallisista syistä mahdollista.
Jos käytössä ei ole viikkoa pidempää tasoittumisjaksoa, niin jokaisen viikon säännöllinen työaika on yleistyöajassa 38 h 15 min (III LUKU 7 §). Se on se aika, joka käytetään työntekoon. Jos kaikki työpäivät ovat saman pituisia, niin työpäivässä tehdään töitä 38,25÷5=7,65 h = 7 h 39 min ja pidetään lisäksi 30 min ruokataukoa, joka ei saa olla työpäivän alussa eikä lopussa. Kotiin pääsee siis 8 h 9 min aloituksen jälkeen.
Jos työntekijällä on työaikaan kuulumaton puolen tunnin päivittäinen lepotauko, niin silloin ei tule tehdä töitään ilmaiseksi. Jos se ei muuten onnistu, niin voisi poistua työpaikaltaan muualle ruokailemaan Jos työt on järjestetty niin, että ruokataukoa ei ehdi aina pitämään, niin silloin on syytä selvittää asiaa esimiehen kanssa ja pyytää tarvittaessa avuksi luottamusmies ja/tai työsuojeluvaltuutettu.

Nälkä
Vastattu