Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

sairauspoissaolo "osapäivä"

Moi. Kvtes:stä olisi kysyttävää. Vein sairaan lapseni heti aamusta koronatestiin. Vaimoni työskenteli kyseisen päivän kotona. Testin jälkeen vein lapseni kotiin vaimoni luokse loppupäiväksi. Vaimoni työskenteli koko päivän normaalisti, koska lapseni pärjäsi melko itsenäisesti kyseisen päivän.

Palatessani töihin työnantaja oli sitä mieltä, että minun pitäisi korvata testistä aiheutunut menetetty työaika.

1. Eikö kyseessä ole palkallinen sairauspoissaolo "osapäivä"?

2. Olisinko voinut jäädä koko päiväksi kotiin lapseni kanssa, jolloin kyseessä olisi ollut palkallinen sairauspoissaolo?

3. Puolisoni työskentelee kotona. Voidaanko silloin velvoittaa, että hän jää automaattisesti hoitamaan sairasta lasta?

 

 

Kysymyksen lähetti aihealueelle Lomat ja vapaat 2 vuotta sitten
Sampo Eronen
Kysytty

Luulen, että vastausyritykseni ei äsken onnistunut, joten tässä uusinta.

Jos poissaolo johtuu sairastuneen lapsen hoitamisesta, niin se voi olla tilapäinen hoitovapaa, poissaolo pakottavista perhesyistä tai  harkinnanvarainen palkaton virka- tai työvapaa.

Työsopimuslain ja viranhaltijalain mukaan tilapäisen hoitovapaan saamisen edellytyksenä on äkillisesti sairastuneen lapsen hoidon järjestämisen tai lapsen hoitamisen tarve. Tämän vuoksi työntekijällä ei ole oikeutta tilapäiseen hoitovapaaseen, jos toinen vanhemmista on kotona, ellei kotona oleva vanhempi ole sidoksissa sellaiseen toimintaan, joka estää lapsen päivittäisen hoitamisen tai ellei hän ole muutoin kykenemätön hoitamaan lasta.

Lue https://www.tehy.fi/fi/apua/vapaat/sairaan-lapsen-hoitaminen (Pätee muihinkin kuin hoitajiin)

KVTES:ssa tilapäistä hoitovapaata koskevat  määräykset ovat 5. luvun 9 pykälässä ja palkallisuudesta määrätään 2 momentissa.

Mella
Vastattu