Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Kunnan työntekijä vakituinen virka

Olen aloittanut kunnan palveluksessa Joulukuussa 2019. Minulle on kertynytlomia  lomanmääräytymisvuodelta 1.4.2020-31.3.2021  26 lomapäivää.

lisäksi ajalta 1.4-30.11.2021 minulle on kertynyt/kertyy 2,5 päivää/kk

Olen joutunut lähettämään pitkää kestäneen työpaikkakiusaamisen takia työnantajalle viestin joka on tulkittu virheellisesti irtisanoutumiseksi.

irtisanoutumisajankohdaksi on tulkittu 15.11.2021.

Työssä haluaisin olla 30.11.2021 saakka ja ottaa  ajalta 1.4.2020-30.11.20121 kertyneet 26 lomapäivää lomapäivää ja kaikki 2021 kertyneet lomapäivä lopputilin yhteydessä kaikki rahakorvauksena.

Nyt työn antaja on ilmoittanut että he pakottavat minun pitämään kaikki 26 lomapäivää ennen tuota viimeistä työpäivän ajankohtaa  joka on 30.11.2021.

irtisanoutumisajan kohta ei ole kesälomakaudella joten he eivät voi määrätä minua olemaan lomalla tuota 26 lomapäivää.

Mikä on teidän näkemyksenne asiasta onko työnantajalla oikeus määrätä lomat pidettäviksi ennen työn loppumista.

Kysymyksen lähetti aihealueelle Lomat ja vapaat 2 vuotta sitten
Pekka Puupää
Kysytty

Ihmettelen, että sinulla on vielä pitämättä tämän vuoden kesäloma. 

31.3.2021 päättyneeltä lomanmääräytymisvuodelta ansaittu kesäloma on annettava työantajan määräämänä aikana lomakaudella (2.5.- 30.9.21), elleivät työntekijä ja työnantaja keskenään sovi vuosiloman pitämisestä lomakauden ulkopuolella. Työnantajan on ennen loman ajankohdan määräämistä kysyttävä työntekijän mielipidettä loman ajankohdasta ja mahdollisuuksien mukaan otettava se huomioon sekä ilmoitettava ajankohta pääsääntöisesti kuukautta ennen loman alkamista viimeistään kuitenkin 2 viikkoa ennen. 

Koska palvelussuhteesi on 31.3.2021 mennessä kestänyt yhtäjaksoisesti jo yli vuoden, niin lomapäivien lukumäärä määräytyy KVTES:n vuosilomaluvun 5 §:n 2 mom. 2 kohdan taulukon mukaan.

Tämän vuoden talviloman työnantaja voi yksipuolisesti määrätä pidettäväksi  ennen kuin työsuhteesi päättyy. Ilmoitusaikamääräystä on noudatettava.

1.4.2021 alkaen ansaituista vuosilomapäivistä tulee maksaa lomakorvaus työsuhteen päättyessä marraskuussa, ellette sinä ja työnantaja keskenänne sovi niiden pitämisestä vuosilomana ennen työsuhteen päättymistä. (Työnantaja ei voi määrätä niitä pidettäväksi lomana ennen kuin vasta 2.5.2022 alkaen.)

Lue KVTES vuosilomaluku ainakin 7§, 8§, 9§, 10§

KT on laatinut työnantajille ohjeartikkelin vuosiloman antamista koskevista määräyksistä. https://www.kt.fi/sopimukset/kvtes/vuosiloma

Lue siitä luvut

  • Vuosiloman sopiminen pidettäväksi lomakauden (2.5.–30.9.) ulkopuolella
  • Lomanmääräytymisvuoden ansaittujen vuosilomien pitäminen jo kyseessä olevan lomanmääräytymisvuoden syksyllä on mahdollista poikkeustapauksissa

Jos olet ammattiliiton jäsen, ota yhteyttä ammattiliittosi jäseniä edustavaan pääluottamusmieheen ja pyydä apua.

Jos olet liittynyt YTK-yhdistykseen, käytä hyväksi heidän lakipalvelua. Muussa tapauksessa voit kysyä neuvoa työsuojeluviranomaiselta https://www.tyosuojelu.fi/tietoa-meista/asiointi/puhelinneuvonta

kati
Vastattu