Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin! Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Palkattoman virkavapaan yhdistäminen saldovapaasen

Hei

Sovin esihenkilöni kanssa kuukauden päähän vapaan viikon seuraavin menettelyin: ma-to olisi palkatonta virkavapaata, perjantai olisi saldovapaa työaikapankista. Olen kuukausipalkkainen. Tämän jälkeen esihenkilöni tuli kuitenkin sanomaan, ettei kyseinen järjestely ole reilua muille kun en menetä viikonloppukorvauksia, eikä tämä sovittu järjestely olisi edes kvtes:in mukainen, eli minun pitäisi anoa palkattomaksi myös tuo perjantaista sunnuntaihin. Toki tämän teen, mutta mielenkiinnosta haluaisin tietää meneekö todella noin - työaikapankin tunnit on kuitenkin työnteolla ansaittu, eli periaatteessa "työpäivä". En myöskään löytänyt kohtaa, jossa kvtes tämän kieltäisi. Sen sijaan löysin konsernimme (HUS) intrasta tiedon, jossa oli, että saldovapaita voi yhdistää mm. virkavapaaseen.

 

Meneekö tämä nyt oikein?

Kysymyksen lähetti aihealueelle Lomat ja vapaat 2 vuotta sitten
Marjaana
Kysytty

KVTES:n mukaan saldovapaan ajankohdasta pitää sopia työnantajan ja työntekijän kesken. Käytännössähän se tarkoittaa, että saldovapaan saa silloin, kun työnantajalle sopii.

Palkaton virkavapaa on harkinnanvarainen virkavapaa (KVTES V luku 11 § 3 mom.). Sen saa, jos jos työnantaja niin harkitsee. Kunnissa ja kuntayhtymissä on paikallisesti sovitut harkinnanvaraisten virka- ja työvapaiden myöntamisperiaatteet ja ohjeet, joita kaikkien myöntäjien tulee noudattaa.  Ohjeista selviää mm., miten lyhyet virkavapaat pitää hakea. eli esim. montako vapaapäivää joutuu ottamaan palkattomana, jos haluaa alle viikon pituisen palkattoman vapaan. Ota selvää ohjeista.

Perjantain saldovapaa ei saa vaikuttaa siihen, miten harkinnanvarainen virkavapaa alkuviikoksi haetaan ja myönnetään. Se pitää myöntää hakemuksen mukaisena tai hylätä hakemus ja kertoa sinulle, miten em. ohjeen mukaan pitää harkinnanvaraisen virkavapaan hakemus tehdä, jos haluat olla poissa ma-to. Tässä ei katsota  reiluutta, vaan noudatetaan paikallisesti sovittuja ohjeita. En tunne HUS:n ohjeita, mutta jos ne ovat ikäviä, niin voit joutua hakemaan palkattomaksi maanantaita edeltävän sunnuntain tai lauantain ja sunnuntain.

Tutki, millainen on ohjeen mukainen lopputulos, jos olisit saldovapaalla maanantain ja aloittaisit palkattoman tiistaista. Sen voisi esihenkilö paremmin ymmärtää.

Jos olet liittynyt ammattiliittoon, niin soita luottamusmiehelle ja pohdi hänen kanssa tapausta.

K
Vastattu