Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Nelipäiväinen työviikko

10/2022 sovittu hyvässä yhteishengessä suullisesti esihenkilön kanssa, että 1.12.2022 aloitan omasta tahdostani nelipäiväisen työviikon. Vapaapäiväksi on sovittu yhteisymmärryksessä perjantai. Sarastia aiheuttanut vaikeuksia ja esihenkilön kiireet,joten sopimus tehty nyt 29.11.2022 ja lisätty ehtoja joista kanssani ei oltu edes puhuttu. En siis ole sopimusta edes nähnyt saati allekirjoittanut, eikä sitä ole minulle edes tarjottu nähtäväksi. Kuulemma viikkovapaan päivä voikin yhtäkkiä muuttua, jos/kun työvoimaa tarvitaan. Voiko olla noin? 

Lisäksi en kuulemma olekaan oikeutettu viikkovapaaseen vielä 2.12.2022, onko oikein?

miten mahdollinen arkipyhä vaikuttaa vapaaseen, jos osuu samalle päivälle vai voinko minä puolestani silloin käyttää vastaavaa oikeutta siirtää viikkovapaata toiselle päivälle?

Kysymyksen lähetti aihealueelle Sopimukset 4 kuukautta sitten
Varhaiskasvatus
Kysytty

Mikään ei ole varmaa ennen kuin siitä on mustaa valkoisella.

Kun sovitaan osa-aikatyöstä, sovitaan siitä, montako tuntia työntekijä tekee viikossa eli mikä on osa-aikatyöprosentti. Lisäksi sovitaan siitä, miten työaika pääsääntöisesti jakautuu viikonpäiville. Voit esittää toivomuksen vapaasta perjantaista ja työnantaja voi luvata pääsääntöisesti toteuttaa sitä. Tämä on syytä kirjata. Silti loppujen lopuksi työnantaja päättää työvuorolistasta. 

Jos teet pääsääntöisesti 4 täyttä päivää viikossa, niin se on 4/5 kokoaikatyöstä eli osa-aikatyön työaika on 80 % 38 tunnista 15 minuutista = 30,6 h = 30 tuntia 36 minuuttia (tai 4*7,65=30,6 h).  

Jos 80 % osa-aikatyö alkaa keskellä viikkoa eli esim. torstaina 1.12.22, niin to ja pe on osa-aikatyötä ja 2/5 osa-aikatyön viikosta. Se tekee yhteensä 2/5*30,6 h = 12 tuntia 14 minuuttia. Ei siinä oikein voi perjantaita antaa vapaaksi.

Yksi arkipyhä lyhentää osa-aikatyön viikkotyöaikaa yhtä monta prosenttia 7 tunnista 39 minuutista, kuin työaika on kokoaikatyöstä.

Jos sinun työaika on 80 %, niin arkipyhä lyhentää viikon työaikaa 6 tuntia 7 minuuttia. Yhden arkipyhän viikolla työaika on yhteensä 24 tuntia 29 minuuttia. Työnantaja päättää, miten se jakautuu työpäiville.

laskija
Vastattu