Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin! Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Vuosiloma sijaisuudessa

Aloitin tammikuussa sijaisuuden päiväkodissa ja puheeseen jäi esimiehen kanssa, että kertyneet lomat voi joko pitää tai saada rahana. Työsuhde loppuu kesäkuun alussa. 

Maaliskuun loppuun kertyy 5 päivää lomaa vuodelle 2023 ja vuodelle 2024 kertyy 4 päivää huhti-toukokuun ajalta. 

Ilmaisin, että haluaisin pitää lomani ennen työsuhteen loppumista ja esimies kieltäytyi lomista, koska sijaiset on eri asia. Eikä minulle nähtävästi saataisi loman ajalle sijaista. Voiko esimies kieltää tällä perusteella lomien myöntämisen? 

Lomakausihan alkaa 2.5 ja ennättäisin pitää lomani ennen työsuhteen loppumista. Ja mikäli jatkaisin sijaisuuksia kyseisessä päiväkodissa niin voiko olla, että en saisi pitää mitään kertyneitä lomiani.

Kysymyksen lähetti aihealueelle Lomat ja vapaat 9 kuukautta sitten
Iina Ihmettelijä
Kysytty

Työnantaja määrää vuosiloman ajankohdan. (KVTES IV luku 7 §). Ennen sitä työntekijälle on varattava tilaisuus esittää mielipiteensä loman ajankohdasta, joka työnantajan on mahdollisuuksien mukaan otettava huomioon lomaa määrätessään. (9 §). Loman ajankohta pitää ilmoittaa pääsääntöisesti 1 kk ennen (10 §).

Lomakaudella 2023 pidetään 31.3.2023 mennessä ansaittuja lomia. Kun työntekijöitä kysytään toiveita ensi kesän kesälomasta, niin esitä sinäkin kaikesta huolimatta toiveesi 31.3.2023 mennessä ansaituista 5 päivästä eli viikon lomasta.

Jos haluaisit pitää 1.4.2023 alkaen ansaittuja lomia ennen työsuhteen päättymistä, niin siitä pitää saada sovittua työnantajan kanssa (8 § 3 mom.).

Saattaa käydä niin, että sinulle maksetaan lomakorvaus kaikista ansaitsemistasi lomapäivistä työsuhteen päättyessä toukokuussa, ellei työsuhde jatku.

Jos työsuhteesi jatkuu toukokuun jälkeenkin, niin et menetä lomapäiviä. Jos työsuhteiden väliin ei jää yhtään päivää, lomien kertyminen jatkuu kuin yhtenäisessä työsuhteessa ja sinulla on viikon kesäloma lomakaudella 2023. Jos väliin jää vähintään yksi päivä, niin voit sopia, että ennen palvelussuhteen päättymistä ansaitut vuosilomapäivät siirretään annettavaksi seuraavan palvelussuhteen aikana (1 § 6 mom.)

Ota lomien pitäminen puheeksi, kun olet tekemässä seuraavaa työsopimusta.

Jos olet liittynyt ammattiliittoon, kysele lisää luottamusmieheltä tai lue KT:n ohjeita https://www.kt.fi/sopimukset/kvtes/vuosiloma

Etta
Vastattu