Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin! Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Matkakustannusten korvaaminen

Viranhaltijan kodin C ja vakituisen työntekopaikan A välinen yhdensuuntainen matka on 80 km. Ne myös sijaitsevat eri kunnissa. Nämä matkat hän vähentää verotuksessa kodin ja työpaikan välisinä matkakuluina. Viranhaltijan vastuualueeseen kuuluu useita kuntia, joissa hän käy keskimäärin 2 päivää viikossa. Miten työnantaja korvaa matkakustannukset (ilman päivärahoja) seuraavissa tilanteissa? Kyseessä on virantoimitusmatka. Yhdensuuntaiset matkat: C – A 80 km / C – B 50 km / C – D 20 km / A – B 90 km / A – D 100 km. Kotoa C työntekopaikkaan B suoraan kulkematta vakituisen työntekopaikan A kautta? Entä kulkemalla A:n kautta (sekä mennessä että tullessa)? Kotoa C työntekopaikkaan D suoraan kulkematta vakituisen työntekopaikan A kautta? Entä kulkemalla A:n kautta (sekä mennessä että tullessa)? Miten tilanteeseen vaikuttaa matkan ollessa virkamatka?
Kysymyksen lähetti aihealueelle Matkat 9 vuotta sitten
anon710
Kysytty

Mikäli vastaus kysymyksiin on mitä luulen, niin tässä muutama lisäkysymys. Miten matkat ilmoitetaan verottajalle? Eikö kyseinen viranhaltija ole työnantajalle edullisempi verrattuna varsinaisen työpaikan lähellä asuvaan viranhaltijaan? Ja eikö kyseistä viranhaltijaa rangaista asumisesta kauempana varsinaisesta työpaikasta?
Anon710
Vastattu

Vastaus kaikkiin matkakorvauksia koskeviin kysymyksiin löytyy KVTES:n liitteestä 16. Koska sinulla on pysyväisluontoinen toimipaikka, niin työmatkoja A-C ja C-A ei työnantaja korvaa. Kun kuljet kotoa suoraan toiseen toimipaikkaan (tai päinvastoin), niin korvattavia matkakilometrejä kertyy vain siltä osin kuin matka on pitempi kuin kotoa A:han. Kun matkustat työpäivän aikana A:sta toiseen toimipaikkaan tai päinvastoin, sinulle korvataan koko matka. Kotoa C työntekopaikkaan B 50 km suoraan kulkematta vakituisen työntekopaikan A kautta? Ei korvausta, koska alle 80 km Entä kulkemalla A:n kautta (sekä mennessä että tullessa)? Korvataan 50 km + 50 km Kotoa C työntekopaikkaan D 20 km suoraan kulkematta vakituisen työntekopaikan A kautta? Ei korvausta, koska alle 80 km Entä kulkemalla A:n kautta (sekä mennessä että tullessa)? Korvataan 20 km + 20 km Virkamatka on kunnan tai kuntayhtymän asianomaisen viranomaisen antamaan määräykseen perustuva matka, joka ei kuulu viranhaltijan ja työntekijän tavanomaisiin virka- ja työtehtäviin. Virkamatkalta korvataan kaikki kustannukset myös päivärahat, kun maksamisen edellytykset täyttyvät. Jos työntekijä käy matkalle lähtiessään työpaikalla esim. hakemassa välineitä, niin virkamatka alkaa sieltä, muussa tapauksessa kotoa. Palatessa samoin. Pääsääntöisesti ei kannata luottaa keskustelupalstoilta lukemiinsa KVTES:n tulkintoihin silloin, kun tulkitsija on jokin tuntematon nimimerkki. Jos et ole liittynyt ammattiliittoon, etkä sen takia saa apua luottamusmieheltä tai liitosta, niin lue Kuntatyönantaja-lehden juttu Pitääkö työnantajan maksaa työntekijän/viranhaltijan matkoista korvauksia?
tuntematon nimimerkki
Vastattu

Mikä ajatus on tällaisen korvauskäytännön takana? Onko tässä jokin historiaan pohjautuva seikka, jota ei olla saatu korjattua tähän päivään mennessä (esim. työsuhdeauto tai -asunto työpaikan lähellä)? Tällainen menettelyhän asettaa työntekijät eriarvoiseen asemaan asuinpaikan perusteella.
Anon710
Vastattu