Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

nk. työajansiirto luvallista ?

Hei, työskentelen Kempeleen kunnan päiväkodissa lastenhoitajana (lähihoitajana). Meillä on käytössä nk. työajansiirto, joka tarkoittaa sitä, että esimerkiksi mahdollisen työajan ylittyessä (vasukeskustelu vanhempien kanssa tai esimerkiksi se, että lastenhoitajasta tai päiväkodista riippumattomasta syystä työpäivä jatkuu ennalta-arvaamattomasta syystä (vanhemman myöhästyminen tai jokin äkillinen muu syy kuten työntekijän sairastuminen)). Tämä työajan ylittyminen ei ole esimiehemme mukaan ylityötä, vaan nk. työajansiirtoa. Tätä käytäntöä on toteutettu usean vuoden ajan. Meillä on käytössä viikon tasoitusjakso, eikä tuona aikana ole useinkaan mahdollista "ottaa pois" näitä "ylityötunteja". Tunteja ei saa merkitä ylitöinä, vaan ne on otettava pois mahdollisuuksien mukaan "tunti tunnista" riippumatta siitä milloin niitä otetaan (viikon sisällä tai kuukauden päästä). Onko myöskin oikea käytäntö se, että viikonloppuna allekirjoittaneen työnantajan määräämät koulutukset menevät nk. tunti tunnista, eikä niistä saa oikeaa ylityökorvausta eikä lauantaikorvausta kun ne tulevat aina vielä normaalin työviikon päälle lisätunteina ? Ovatko nämä menettelytavat laillisia ?
Kysymyksen lähetti aihealueelle Työaika 7 vuotta sitten
Iisakki
Kysytty

KVTES ei tunne mitään työajan siirtoja. Jos olet liittynyt liittoon, ota yhteyttä luottamusmieheen. Vasu-keskustelu ei ole pääsääntöisesti mikään työajan ylitys. Se sovitaan vanhempien kanssa hyvissä ajoin ennakolta ja voidaan siten suunnitella työvuoroluetteloon jo ennen sen vahvistamista. Vasu-päivänä työvuoro voi jopa poikkeuksellisesti olla kaksiosainen. Työvuoron pidentäminen ei käy noin vaan. Työvuoroluetteloa ei saa ko. päivältä muuttaa enää sen jälkeen, kun työntekijä on saapunut työvuoroon. Jos suostut jäämään yliajalle, se on ylityötä, eikä sitä kuitata pois lyhentämällä jotain muuta työjakson päivää. Lainaus KT Kuntatyönantajien sivuilta: KVTES:n työaikaluvun 4 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaan koulutukseen käytetty työaika luetaan työajaksi ainoastaan, jos kyseessä on: työnantajan itsensä järjestämä välittömästi viranhaltijan virkatehtäviin tai työntekijän työtehtäviin liittyvä virka- tai työtehtävien hoidon kannalta välttämätön ja työhönopastukseen rinnastettava koulutus, josta viranhaltija ei voi virkavelvollisuuttaan laiminlyömättä kieltäytyä. Lue lisää täältä http://www.kuntatyonantajat.fi/fi/sopimukset/kvtes/tyoajat/tietopaketti/Sivut/tyoajaksi-luettava-aika.aspx Jos koulutusta ei lueta työajaksi, niin silloin ei tule lauantailisiä ja "Matkamääräystä koulutustilaisuuteen osallistumista varten ei tulisi antaa vapaapäiväksi. Mikäli näin joudutaan menettelemään, voidaan vapaapäiviä tarvittaessa muuttaa." (http://www.kuntatyonantajat.fi/fi/sopimukset/tyoelaman-kehittaminen/henkilostojohtaminen-tuloksellisuus-ja-osaaminen/Sivut/osaamisen-kehittamista-koskeva-suositus.aspx)
uikko
Vastattu