Tervetuloa Kvtes.fi palveluun!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Tältä sivulta tuoreimmat uutiset työehtosopimuksista. Uutiset tulevat RSS-syötteenä Yleisradiolta.

22.9.2022 Pitkä kiista Teollisuusliiton ja Sievi Elementin välillä on ohi – työtaistelutoimenpiteet loppuvat

Kiistaa on käyty kolmen kuukauden ajan paikallisesta sopimuksesta. Teollisuusliitto ei hyväksynyt henkilöstön valitsemaa luottamushenkilöä.


15.9.2022 Hoitajat lähtivät tammikuussa työtaisteluun historiallisen suurilla panoksilla – näin jo yhdeksän kuukautta kestänyt vääntö on edennyt

Hoitajien palkkaneuvottelut ovat mutkikkaammat kuin koskaan. Yhdeksän kuukauden työtaisteluun on mahtunut monenlaisia vaiheita.


30.8.2022 Satojen vuorojen peruuntumiseen johtaneeseen bussisotkuun paljastuu uusia syitä: taustalla huonoa johtamista ja hätäinen järjestelmämuutos

Tampereen seudulla poikkeuksellisen bussisotkun keskellä olevan linja-autoyhtiön entinen omistaja jätti noudattamatta kuljettajien työehtosopimukseen tullutta muutosta. Uusi omistaja taas valmistautui huonosti toiminnan jatkamiseen.


22.8.2022 Tehy ja SuPer ovat antaneet lakkovaroituksen Helsingin kaupungin eteläiseen kotihoitoyksikköön

Lakkovaroituksen lisäksi hoitajaliitot julistivat hakukiellon ja tilapäisen siirron kiellon lakkovaroituskohteisiin. Aiemmin lakkovaroitus on annettu Kanta-Hämeeseen ja Varsinais-Suomeen.


10.8.2022 Teknologiateolisuus tyrmää sosiaalivakuutusmaksujen palauttamisen työnantajien maksettavaksi

Teknologiateollisuus torjuu myös veronkevennysten ja palkkaratkaisujen kytkemisen toisiinsa.


10.8.2022 Teollisuusliiton Riku Aalto torjuu veronkevennykset ja vaatii maksusiirtoja palkansaajilta työnantajalle: "Emme halua ostaa omia palkankorotuksiamme"


05.8.2022 Sadat kesätyöläiset ottavat yhteyttä ammattiliittoihin – PAMin aluepäällikön mukaan osa työnantajista sumuttaa nuoria tahallaan

Nuorten työsopimuksia voidaan yrittää naamioida joksikin muuksi, työnantajan velvollisuuksien kiertämiseksi.


21.7.2022 Maaseudun töissä poljetaan usein ulkomaalaisten palkkaa ja työehtoja – työntekijät itse pyytävät toisinaan tehdä työtä vuorotta

Maatalouden ulkomaiset työntekijät tekevät monesti työtä alipalkalla ja ilman lisiä, Teollisuusliitto sanoo. Työnantajapuolen mukaan tietämättömyyttä työehdoista on, ja työntekijät itse pyytävät pitkää päivää.


11.7.2022 Moni isä saa äitiä vähemmän palkkaa, kun jää kotiin lapsen kanssa – Yksityisen sektorin palkansaajaliitot: perhevapaauudistus uhkaa vesittyä

Yksityisen sektorin palkansaajaliitot haluavat pidentää ei-synnyttävän vanhemman eli useimmiten isän palkallista vanhempainvapaata työehtosopimuksissa. Työnantajapuoli pitää uudistusta kalliina.


30.6.2022 Korkein oikeus: Työsopimuksella sovittua työaikaa voitiin pidentää kiky-tunneilla

Aiemmat oikeusasteet olivat määränneet työnantajan maksamaan työntekijälle lisätunneista. KKO hylkäsi työntekijän kanteen.


23.6.2022 Yksityiselle sosiaalipalvelualalle neuvottelutulos: liitot käsittelevät esityksen ensi viikolla

Liittojen julistama ylityö -ja vuoronvaihtokielto päättyi neuvottelutuloksen myötä.


16.6.2022 Finnair hävisi riidan päivärahoista lentäjien ja matkustamohenkilökunnan kanssa – sai sakot

Työtuomioistuin katsoo, että yhtiö muutti päivärahojen maksamista työehtosopimusten vastaisesti.


09.6.2022 Teollisuus tyrmistyi kunta-alan palkankorotuksista: "Voi alkaa kilpahuuto ja puhutaan pian 10 prosentin korotuksista teollisuudessa"

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien mukaan kunta-alan palkkasovussa on kyse ratkaisusta, jota ei olisi pitänyt tehdä. Järjestöt pelkäävät palkkakilpailua, jolla voisi olla huonoja seurauksia taloudelle.


09.6.2022 Ylen laskuri näyttää, kuinka opettaja, sosiaalityöntekijä ja moni muu tienaa jatkossa

Laajojen työtaistelujen jälkeen kunta-alan neuvottelusopu syntyi 300 000 työntekijälle. Hoitajaliitot Tehy ja Super jäivät sovun ulkopuolelle, mutta palkankorotukset ulotetaan myös niiden jäseniin.


09.6.2022 Kunta-alan lakossa ollut kertoo, kannattiko taistella: sopimuksen pieni kirjaus merkitsee, että myös Tampereella saadaan lomaraha

Kunta-alan työntekijät saavat sopimuksen myötä palkkoihinsa kahden prosentin yleiskorotuksen kesäkuussa. Perhepäivähoitajat taasen siirtyvät kuukausipalkkaisiksi.


08.6.2022 Kunta-alan pitkä työkiista päättyy – JHL hyväksyi neuvottelutuloksen

Sopimusten sisällöstä kerrotaan myöhemmin tänään.


06.6.2022 Kiista ylityökorvauksista johti kuskipulaan ja toistuviin ratikka- ja metrovuorojen peruutuksiin – nyt tunnelin päässä näkyy valoa

Kymmenet kuljettajat ovat jättäneet työnsä kevään aikana eikä uusia ole saatu tilalle. Kaupunkiliikenne kuitenkin lupailee tilanteen kohenemista.


06.6.2022 Kunta-ala ja opettajat pääsivät neuvottelutulokseen

Neuvottelutulos siirtyy seuraavaksi ammattijärjestöjen hallinnoille käsiteltäväksi. Sopu ei koske sote-alan eli Tehyn ja Superin sopimuksia.


02.6.2022 Tiukat vaitiolovelvoitteet huolestuttavat kesätyöntekijöitä – näyttäisivät lisääntyneen, sanotaan Kesäduunari-infosta

Vaitiolovaatimusten lisääntymistä tai tiukentumista ei ole pistetty merkille työnantajapuolella ainakaan Elinkeinoelämän keskusliitossa.


31.5.2022 STTK:n pääekonomisti vaatii ylimääräisiä palkankorotuksia, viiden prosentin korotus säilyttäisi ostovoiman – EVA varoittaa hintakierteestä

STTK:n Lainà sanoo, että palkansaajien tilanne on huono, elleivät palkat jousta ylöspäin. EVAn Kurronen uskoo, että sovittujen palkankorotusten päälle voi tulla tänä vuonna hyvinkin suuret lisäkorotukset.


25.5.2022 OAJ hylkäsi yksityisen opetusalan sovintoehdotuksen – puheenjohtaja: "Ehdotus oli täysi pettymys"

Sivistystyönantajat pettyi OAJ:n päätökseen hylätä sovittelijan esitys.


22.5.2022 Vihreät eivät ymmärtäneet sunnuntailisän tärkeyttä, moittii tutkija: "Tulee mieleen pariskunta, jota ahdistaa, ettei kahvila ole auki 200 metrin päässä"

Tutkija Tapio Bergholmin mukaan puolueen ehdotus sunnuntain tuplapalkan poistosta ei ollut kovin radikaali. Hän kuitenkin epäilee, olisiko sitä onnistuttu toteuttamaan.


21.5.2022 Suurimmat sairaanhoitopiirit eivät lähde rustaamaan paikallisia sopimuksia hoitajille – pelkona keskinäinen kilpailu työntekijöistä

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ilmoitti haluavansa paikallisen sopimuksen suoraan hoitajaliittojen kanssa. Sairaanhoitopiireistä kerrotaan Ylelle, että laajempaa intoa vastaaviin irtiottoihin ei ole.


19.5.2022 SAK:n Eloranta: Nykymallilla ei paranneta heikkoja palkkoja – STTK:n Palola haluaa työmarkkinoille "turvatakuut"

Eloranta roimi "työnantajavetoista palkkakoordinaatiota" ja Palola hajautettua sopimismallia, joka ei ole hänen mukaansa edullinen, kun kriisi kohtaa.


18.5.2022 Hoitajien palkkakiistassa poikkeuskäänne, työnantajaleiri ilmiriidassa – Kanta-Häme neuvottelee paikallista sopimusta suoraan hoitajien kanssa

Kuntien työnantajajärjestö KT syyttää, että hoitajille on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä tekeillä laiton sopimus. Tutkijan mukaan kyse on epäluottamuslauseesta KT:lle.


18.5.2022 Kunta-alan palkkakiistan ratkominen pitkittyy lisää – sopua yritetään ensi viikolla

Kunta-alalle hierotaan työehtosopimusta, josta hoitajajärjestöt jäävät pois. Tähtäimessä on edelleen kolmivuotinen sopimus ja viisivuotinen palkkaohjelma.


16.5.2022 Ylen tiedot: Kunta-ala pyrkii tällä viikolla palkkaratkaisuun, josta hoitajajärjestöt jäävät ulos

Muut kunta-alan palkansaajat kuin hoitajat pyrkivät uusiin työehtosopimuksiin viime viikolla annetun sovintoehdotuksen pohjalta.


11.5.2022 Juko haluaa sulkea hoitajajärjestöt jatkossa kunta-alan neuvotteluista

Jukon mukaan hoitajajärjestöt eivät voi enää olla osapuolia, kun sovitaan kunta-alan työehdoista.


11.5.2022 Analyysi: Hoitajat haluavat viedä kunta-alan palkkaratkaisun kahdelle eri raiteelle, mutta muut vastustavat hanketta

Osapuolten hermot ovat kunta-alan työehtoneuvotteluissa poikkeuksellisen kireällä, kirjoittaa politiikan toimittaja Hannu Tikkala.


11.5.2022 Voiko kunta-alan sopimuskiistassa syntyä vielä sopu? Neljä kysymystä ja vastausta siitä, kuinka työtaistelu jatkuu nyt

Kunta-alan työkiistan selvittely jatkuu nyt kahdella rintamalla. Hoitajat hylkäsivät sovintoesityksen, jonka muut olisivat hyväksyneet.