Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Tältä sivulta tuoreimmat uutiset työehtosopimuksista. Uutiset tulevat RSS-syötteenä Yleisradiolta.

07.2.2023 Teknologiateollisuuden toimihenkilöiden lakko alkaa, Kemianteollisuus sopimukseen

Teknologiateollisuuden toimihenkilöiden lakko toteutuu 8.–10. helmikuuta.


07.2.2023 Amissa maksoi liian pientä palkkaa ja jätti palkkalaskelmat antamatta – uhkasakkokaan ei saanut työsuhdeasioita kuntoon

Aluehallintoviraston tarkastaja vieraili Amissan leipomossa joulukuussa. Avi on aiemmin huomauttanut työnantajaa lukuisista puutteista työsuojeluasioissa ja perännyt niiden ratkaisemista uhkasakolla.


06.2.2023 Kuntien palkat sidottiin vientialojen sopimuksiin, ja nyt ne voivat tuoda opettajille 9 prosentin korotukset – Kuntatyönantajat: Ei ole läpihuutojuttu

Kuntatyöntekijöiden palkat on kytketty vientialojen ja kuljetusalan neuvottelemiin korotuksiin.


06.2.2023 Näin vientialojen sopimat palkankorotukset näkyisivät sinun palkkakuitissasi – kokeile Ylen laskuria

Sunnuntaina syntynyt vientialojen ja teollisuustyöntekijöiden palkkasopu heijastunee muidenkin palkkoihin, mutta monen ison alan neuvottelut ovat vielä kesken.


03.2.2023 Rikostutkinnat olivat viimeinen pisara: marja-alan erikoisasema pois, thaipoimijoista tehdään työntekijöitä

TEM haluaa, että thaimaalaisten marjanpoimijoiden asema olisi samanlainen kuin kausityöluvalla marjatiloilla työskentelevillä ulkomaalaisilla.


02.2.2023 Pääurakoitsija kieltää kevytyrittäjyyden Sulkavuoren työmaalla – ukrainalaiset palkataan työsuhteisiin

Rakennusliitto syytti Tampereen isoa rakennusurakkaa ukrainalaisten työntekijöiden hyväksikäytöstä.


02.2.2023 ”Päänavaajan rooli” on äärettömän haastava, kuvailee Teollisuusliitto palkkaneuvotteluita

Tuhannet teollisuuden työntekijät jäivät keskiviikkona pois töistä. Lisää lakkoja on myös muille aloille on luvassa lähiviikkoina, ellei vientialoille saada palkkaratkaisuja.


01.2.2023 Näissä työpaikoissa työntekijät ovat nyt lakossa

Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden ensimmäinen kolmipäiväinen lakko alkaa tänään keskiviikkona. Katso jutusta, missä lakkoillaan nyt.


31.1.2023 Kaikki K-Citymarketit, Prismat ja Lidlin myymälät voivat mennä kiinni helmikuun puolivälissä, jos sopua ei ala löytyä

Muista työntekijäliitoista Teollisuusliiton lakko alkaa huomenna keskiviikkona. Myös useat muut liitot ovat ilmoittaneet työnseurauksista seuraavien kahden viikon ajalle.


31.1.2023 Teollisuuden lakot alkavat keskiviikkona – kaupan alalle annettiin satoja myymälöitä koskeva uusi lakkovaroitus

Ensimmäiset lakot koskevat sekä teknologiateollisuutta että kemianteollisuutta. Palvelualojen työntekijäliitto uhkaa lakolla kaikkia K-Citymarketteja, Prismoja ja Lidlejä helmikuun puolivälissä.


27.1.2023 Teollisuusliitto hylkäsi sovintoesityksen, 6 prosenttia kahdessa vuodessa ei riittänyt

Työnantajapuoli olisi hyväksynyt ehdotuksen. Sovittelu jatkuu myöhemmin sovittavana aikana, kertoo valtakunnansovittelija Anu Sajavaara.


26.1.2023 Teknologiateollisuuden palkkariitaan sovintoesitys – sopu voisi estää lakkotalven

Valtakunnansovittelija on antanut sovintoesityksen Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien työehtokiistaan. Osapuolten on vastattava esitykseen perjantaiaamuna.


24.1.2023 Lakko uhkaa Prismoja ja Citymarketeja eri puolilla Suomea – katso, onko oma lähikauppasi listalla

Kaupan alan mahdollinen lakko alkaa parin viikon päästä. Aluksi lakko koskisi 25 varastoa, sen jälkeen lakon piirissä olisi 160 kauppaa.


22.1.2023 PAM uhkaa kaupan alan lakolla, jotta työehtosopimusneuvotteluihin saataisiin vauhtia – tavoitteena 200 euron palkankorotukset

Lakkovaroitus koskee noin 20 000 työntekijää 185:ssä eri toimipaikassa. Lakot alkavat maanantaina 6. helmikuuta, jos työehtosopimusneuvotteluissa ei päästä yhteisymmärrykseen.


18.1.2023 Miten käy opettajien ja hoitajien muita suuremmille palkankorotuksille? Teollisuuden palkankorotusten venyminen uhkaa aiheuttaa erikoisen tilanteen

Kuntatyönantajien Markku Jalosen mukaan nyt realisoituu pahimmalla mahdollisella tavalla se, että teknologiateollisuus sopi palkankorotuksista vain vuodeksi ja jätti toisen vuoden auki.


11.1.2023 Valtio katkaisi yhtäkkiä työntekijöiden palkkaneuvottelut: työehtosopimus irtisanotaan

Sopimuksen piirissä on noin 78 000 valtion työntekijää.


11.1.2023 Palkat ovat nousseet kilpailijamaissa reippaammin kuin Suomessa, mutta asiantuntijan mielestä täällä korotukset ”ruokkisivat inflaatiota”

Moni palkansaaja toivoo, että meneillään olevissa työehtosopimusneuvotteluissa palkkoja korotettaisiin tuntuvasti, sillä inflaatio on syönyt ostovoimaa.


10.1.2023 Teollisuuden tes-neuvotteluihin ei saatu ratkaisua, sopua haetaan taas maanantaina

Osapuolten näkemykset palkankorotusten tasosta ovat edelleen kaukana toisistaan.


09.1.2023 SAK:n liitot vilauttivat muskeleita vaikealla palkkakierroksella: Yhteiset työtaistelutoimet mahdollisia helmikuun alussa

Teollisuuden, kuljetusalan ja palvelualojen ay-pomot muistuttivat, että liitot voivat pian edistää yhteistä palkankorotusvaatimustaan yhteisillä painostuskeinoilla.


15.12.2022 Hiihtokeskusalan työehtosopimus on syntynyt – joulun ajan lakot peruuntuvat

Hiihtokeskusalalla on neuvoteltu palkka- ja työehtosopimusratkaisusta lokakuusta alkaen erittäin vaikeissa olosuhteissa.


08.12.2022 PAM antoi lakkovaroituksen hiihtokeskuksiin joulunpyhiksi – työnantajapuoli pitää uhkausta vastuuttomana

Palvelualojen ammattiliiton mukaan työnseisauksen on tarkoitus alkaa aatonaattona ja jatkua joulupäivään.


24.11.2022 Teollisuustyöntekijät ja kuljetusala hakevat mallia Saksan viiden prosentin palkankorotuksista – neuvotteluiden loppurutistus on alkanut

Teknologiateollisuuden palkkaneuvottelun tulos tulee heijastumaan muillekin aloille, Teollisuusliiton mukaan yli miljoonalle suomalaiselle.


24.11.2022 SAK:n Jarkko Eloranta vaatii työnantajilta solidaarisuutta: "Nyt on palkankorotusten aika"

Palkansaajien keskusjärjestöjohtaja vaatii ostovoimasopimusta, jolla palkkojen sivukuluja siirrettäisiin työntekijöiltä työnantajille.


14.10.2022 Teknologiateollisuuteen ei syntynyt sopua ensi vuoden palkankorotuksista – Teollisuusliitto irtisanoi työehtosopimukset

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan osapuolet ovat poikkeuksellisen kaukana toisistaan. Hänen mielestään työnantajan tarjous ei turvaisi riittävästi liiton jäsenten ostovoimaa.


04.10.2022 Hoitajien työkiistassa molemmat osapuolet väittävät voittaneensa – kysyimme asiantuntijoilta, kumpi on oikeassa, eivätkä hekään ole varmoja

Entinen valtakunnansovittelija Minna Helle pitää huolestuttavana, että sovun osapuolet eivät tunnu puhuvan lainkaan samasta sopimuksesta.


04.10.2022 Hoitajat toivovat palkkasovun edistävän työolojen kehittämistä: hoitoalaa vaivaavat opintojen keskeyttäminen tai työpaikan vaihto vähin äänin

Alan työllistymisvaihtoehdoista tulisi kertoa enemmän jo opintojen aikana ja työnantajien puolelta, sanoo Sanna-Maria Ahl Meilahden sairaalasta.


30.9.2022 Tuore selvitys maalaa Suomesta synkän kuvan ilman maahanmuuttajia – työministeri Haataisen mukaan onnistuminen vaatii yhteiskunnan avautumista

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) mielestä ikääntyvän Suomen palvelut voidaan turvata ja yritykset voivat laajentua vain, jos Suomeen saadaan lähivuosina paljon lisää työntekijöitä ulkomailta.


22.9.2022 Pitkä kiista Teollisuusliiton ja Sievi Elementin välillä on ohi – työtaistelutoimenpiteet loppuvat

Kiistaa on käyty kolmen kuukauden ajan paikallisesta sopimuksesta. Teollisuusliitto ei hyväksynyt henkilöstön valitsemaa luottamushenkilöä.


15.9.2022 Hoitajat lähtivät tammikuussa työtaisteluun historiallisen suurilla panoksilla – näin kuukausia kestänyt vääntö eteni

Hoitajien palkkaneuvottelut ovat olleet mutkikkaammat kuin koskaan. Yhdeksän kuukauden työtaisteluun on mahtunut monenlaisia vaiheita.


30.8.2022 Satojen vuorojen peruuntumiseen johtaneeseen bussisotkuun paljastuu uusia syitä: taustalla huonoa johtamista ja hätäinen järjestelmämuutos

Tampereen seudulla poikkeuksellisen bussisotkun keskellä olevan linja-autoyhtiön entinen omistaja jätti noudattamatta kuljettajien työehtosopimukseen tullutta muutosta. Uusi omistaja taas valmistautui huonosti toiminnan jatkamiseen.