Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Tältä sivulta tuoreimmat uutiset työehtosopimuksista. Uutiset tulevat RSS-syötteenä Yleisradiolta.

23.9.2023 Katso lista: näitä heikennyksiä ammattiliitot vastustavat työtaisteluilla

Hallitus haluaa heikentää työntekijöiden sopimusehtoja, kiristää ansiopäivärahan ja tukien maksamista sekä rajata lakko-oikeutta.


23.9.2023 Ammattiliitot ilmoittivat uusista työtaistelutoimista Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa – koskevat myös Olkiluodon työntekijöitä

Sähköntuotanto tai voimalaitosten turvallisuus eivät vaarannu työnseisauksen aikana, Sähköliitto tiedottaa.


12.9.2023 Osa Jungle Juice Barin työntekijöistä väittää: ulkonäkö vaikutti palkkaamiseen, ja jotkut pomot käskivät käyttää töissä leggingsejä

Osa Jungle Juice Barin työntekijöistä kertoo, että ulkonäkö on helpottanut työpaikan saamista. Työntekijät kertovat myös, että sairauslomaa on ollut hankala saada. Uusi toimitusjohtaja on lähteiden mukaan saanut hyviä muutoksia aikaan.


30.8.2023 Ammattiliitto JHL väläyttää jopa yleislakkoa vastauksena hallituksen aikomiin työntekijän aseman heikennyksiin

JHL:n mukaan hallituksen työelämäheikennyksillä ei ole mitään tekemistä julkisen talouden ja työllisyyden kanssa. Ammattiliiton puheenjohtaja purkaa myös kovin sanoin pettymystään perussuomalaisiin.


19.8.2023 Työministeri Satosen johdolla työmarkkinoita laitetaan uusiksi seuraavan kahden vuoden aikana: ”Toivon, että työrauha säilyy”

Lakko-oikeuden rajoittamisen valmistelu on jo alkanut.


20.7.2023 Imetystauot toisivat vauvat työpaikalle ruokailemaan – tuore äiti: "Voisivat olla pehmeä lasku molemmille"

Nokia on tiettävästi ensimmäinen kunta-alan työnantaja Suomessa, joka on lähtenyt selvittämään asiaa. Ensimmäiset imetystauot voisivat toteutua aikaisintaan ensi vuoden lopulla.


05.7.2023 Iina Vaara aikoo heittäytyä työttömäksi työnhakijaksi, jos vakipestiä ei pian irtoa: ”Pakko ottaa riski, että pääsee elämässä eteenpäin”

Moni kausityöläinen ja määräaikainen voi menettää oikeutensa ansiosidonnaiseen työttömyyskorvaukseen, jos hallituksen aikeet tiukentaa ehtoja toteutuvat.


29.6.2023 Valtakunnansovittelija kritisoi työmarkkinoiden vanhanaikaista neuvottelukulttuuria

Valtakunnansovittelijan pöydälle on tullut viime vuosina aiempaa enemmän työehtoriitoja. Resurssit riittävät vielä, mutta rajat voivat tulla vastaan, jos yrityskohtaiset työehtosopimukset lisääntyvät.


27.6.2023 Liian pientä palkkaa, ei sovittuja lisiä, työtunnit epäselviä – osa ulkomaalaisista työntekijöistä ei tiedä edes työsuhteensa laatua

Työsuojeluhallinnon ulkomaalaisvalvonnan tarkastuksissa selvisi paljon puutteita vuonna 2022. Ulkomaalaisille työntekijöille ei välttämättä makseta asiallista palkkaa tai työtunnit jäävät epäselviksi.


27.6.2023 Kaksi naista kertoo, millaista on olla ”ikuinen määräaikainen” – eivät ole koskaan olleet vakituisessa työsuhteessa

Monet koko lukuvuoden töitä painaneet opetus- ja kasvatusalan ammattilaiset päätyvät kesällä työvoimatoimiston luukulle.


19.6.2023 Isot ammattiliitot älähtivät hallituksen aikeista rajoittaa työehtoja ja lakkoilua: ”Yli satavuotinen perinne katkolla ”

Ammattiliittojen mukaan hallitus ajaa voimakkaasti vientialojen edistämistä, mikä samalla heikentää laillisia työntekijöiden oikeuksia.


17.6.2023 Uusi hallitus aikoo tehdä mittavia muutoksia työelämään – kokosimme kuusi keskeistä asiaa

Ensireaktioissa työelämäkirjaukset ovat saaneet kiitosta työnantajapuolelta, mutta pöyristyttäneet palkansaajapuolen edunvalvontaa.


16.6.2023 Näin uusi hallitus muuttaisi työelämää: Ansiosidonnainen pienenee kahden kuukauden jälkeen, yksi sairaspäivä palkattomaksi

Tulevalla hallituksella on paljon suunnitelmia suomalaisen työelämän uudistamiseksi. Muun muassa ensimmäinen sairaspäivä menee jatkossa omaan piikkiin, jollei työehtosopimus sano muuta.


13.6.2023 Ylen tiedot: Ansiosidonnaista ollaan porrastamassa ja leikkaamassa, mutta sen enimmäispituuteen ei olla koskemassa

Hallitusneuvottelijat pyrkivät julkaisemaan ohjelmansa jo tällä viikolla. Suurin osa neuvottelupöydistä on saanut työnsä valmiiksi.


12.6.2023 Shadia Raskin kolumni: On moraalitonta oikeuttaa ulkomaalaisen työntekijän huono kohtelu lähtömaan vielä huonommilla työoloilla

Ulkomaalaisten työntekijöiden työehtoja poljetaan monilla aloilla. Hälytyskellojen on soitava jo pienistä väärinkäytöksistä, muuten huonompi kohtelu normalisoituu, kirjoittaa Rask.


01.6.2023 SAK:n Eloranta: Hallitusneuvotteluissa kaavaillaan veronkorotusta yli miljoonalle suomalaiselle – yleissitovuus yritetään tuhota “villillä paikallisella sopimisella”

SAK:n puheenjohtaja arvostelee, että muiden tulevien hallituspuolueiden tehtävänä on toimia lähinnä kokoomuksen “rätteinä”.


31.5.2023 Yksityisten sosiaalipalvelujen työkiista uhkaa laajentua juhannusviikolla – riita palkoista voi sulkea jälleen useita yksiköitä

Yksityisten sosiaalipalvelujen työkiista laajenee. Työntekijäliitot ovat antaneet lakkovaroituksen, joka koskee lastensuojelua, henkilökohtaisia avustajia ja hoivapalveluja eri puolilla maata.


30.5.2023 Lakko alkaa 200 päiväkodissa ja 20 lastensuojeluyksikössä Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla – katso, missä lakkoillaan

Yksityisen sosiaalialan työsopimusneuvotteluissa ei saatu sovintoa. Lakot koskettavat yli 10 000 lasta. Lakot alkavat tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.


29.5.2023 STTK:n puheenjohtaja uskoo, että ostovoiman heikentyminen ja palkansaajien päänsäryt jatkuvat

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola uskoo, että inflaatio jatkuu korkeana ja palkansaajien ostovoimahaasteet jatkuvat.


23.5.2023 JHL: Henkilökohtaiset avustajat aloittavat lakon pääkaupunkiseudulla

Liitto kertoo edustavansa pääkaupunkiseudulla noin 3 000:ta työnantajamallilla työskentelevää henkilökohtaista avustajaa.


22.5.2023 Varhaiskasvattaja saa noin satasen vähemmän yksityisellä kuin kunnalla: ”Samasta työstä pitäisi saada sama palkka”

Yksityisten varhaiskasvattajien osalta tiistaina alkavassa lakossa on kyse yksinkertaisesti euroista, eli palkasta.


30.4.2023 Suomen Yrittäjät vaatii tulevalta hallitukselta paikallisen sopimisen vapauttamista

"Historiallinen mahdollisuus vapauttaa pienet työnantajat sopimaan asioista."


25.4.2023 Pahimmat huolet eivät toteutuneet: Yrityskohtaiseen sopimiseen siirtymisellä oli vain vähän vaikutusta palkkojen tasoon

Etukäteen arvioitiin, että historiallinen muutos laskisi palkkoja merkittävästi. Etlan tutkimusjohtajan mukaan vaikutukset palkkoihin voivat kuitenkin olla suurempia pidemmällä aikavälillä.


12.4.2023 Kevytyrittäjien käyttö kasvaa räjähdysmäisesti rakennusalalla: onko 20 euroa tunnilta tarpeeksi yrittäjälle?

Rakennusliiton tietoon on tullut kevytyrittäjyyteen liittyviä epäselvyyksiä noin sadalla rakennustyömaalla vuodessa.


31.3.2023 Epäiletkö saavasi huonompaa palkkaa kuin kollegasi? Kohta voit olla oikeutettu korvauksiin

EU-direktiivi auttaa tilkitsemään sukupuolten välistä palkkakuilua. Jatkossa esimerkiksi palkka on kerrottava ennen työhaastattelua, jotta palkkatoiveissaan vaatimaton ei jää jo kättelyssä muista jälkeen.


29.3.2023 Kiinteistöpalvelualan kolmipäiväinen lakko alkaa torstaina – näin lakko näkyy arjessasi

Torstaista lauantaihin kestävä lakko koskee noin 27 000 siivoojaa ja kiinteistönhoitajaa 18 yrityksessä.


27.3.2023 Osa koronahoitajista jäämässä ilman odotettuja korvauksia – ministeri vetoaa hyvinvointialueisiin: ”Kyse on oikeudenmukaisuudesta”

Muun muassa Satakunnassa osa koronaosastoilla potilaita hoitaneista sote-alan työntekijöistä on jäämässä ilman kertakorvausta työehtosopimuksen tulkinnan takia. Ministeri Krista Kiuru (sd.) vetoaa osapuoliin.


22.3.2023 Näin siivoojien ja kiinteistöhoitajien lakko vaikuttaa ympäri Suomen

Siivoojat ja kiinteistönhoitajat aloittivat kaksipäiväisen lakon. Lakon piirissä on 25 000 työntekijää.


16.3.2023 Veturimiesten työriitaan etsitään ratkaisua viikonlopun aikana – katso miten mahdollinen junalakko vaikuttaisi sinuun

Junalakko uhkaa alkaa maanantaina. Lakko pysäyttäisi junaliikenteen.


15.3.2023 Kiinteistöpalvelualan työriitaan on annettu sovintoehdotus – lakko uhkaa huomenna

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kiinteistötyönantajat vastaavat ehdotukseen keskiviikkona kello 19.