työaika

 • Hei, huomasin, että nykyinen työvuorolistani loppuu kuuteen työvuoroon ja seuraava lista alkaa heti neljällä työvuorolla. Eli siisn 10 päivää töissä putkeen?! Onko tälläinen laillista? Lisäksi tämän rupeaman jälkeen on vain yksi vapaapäivä, jonka jälkeen on taas viiden päivän putki. Enhän minä jaksa tämmöstä putkea painaa. Tarkennuksena vielä; teen kaksivuorotyötä normaaleilla työvuoropituuksilla. Eli tuonne väliin ei siis jää edes 24h taukoa.
 • Vaihdoin itselleni työvuoroja ja nyt on 11 päivän työputki. Onko tämä sallittua. Alkuperäisen listan mukaan siis näin pitkää putkea ei ole vaan olen omasta tahdostani vaihtanut. Olen kvtesin alainen.
 • Teen 30h viikko eli 6h päivä ja olen menossa koulutukseen 1 päivä 7-8h. Kysyin miten työtunnit lasketaan ja vastaus oli että se on koulutuspäivä??eli ei mitään erikoista.. Meneekö oikein?
 • Teen 2.1.23 alkaen 60% työaikaa, jolloin viikkotyöaika on 21 h 45 min, eli 4 h 35 min + ruokatauko/päivä. Ruokatauko ei ymmärtääkseni kuulu noin lyhyeen työaikaan?

  Arkipyhäviikolle kysymys: minkä verran teen arkipyhäviikolla töitä? yksi työpäivä vähemmän vaiko miten?

   

  Hiukan minulle epävarmaa tämä asia. 

 • Työskentelen KVTESin alaisena kuukausipalkkalaisena liukuvalla toimistotyöajalla. Olen pyytänyt HR-palveluilta tulkintaa työajan ja saldojen käytöstä raskauteen liittyvien tutkimusten osalta, kun työvuorojärjestelyin asiaa ei käytännössä pysty hoitamaan, ja tulkinta on ollut tämä:

  • työnantaja järjestää vapautuksen työstä
  • ko.aika ei työaikaa
  • kyseessä ei sairaus -> kirjaus: oma asia ulos
  • ei vähennetä palkasta
  • kuluttaa saldoja

   

  Omaan korvaani ja logiikkaani kalahtaa se, että minun odotetaan käyttävän (miinus)saldoja tutkimuksiin. Mielestäni se, että tutkimukset ”kuluttaa saldoja” on tulkittavissa myös niin, että työ teetätetään takaisin, vaikka saldojen tasaantumiskausi onkin puoli vuotta. KVTESissä kuitenkin mielestäni nimenomaan sanotaan, että sitä ei teetätetä takaisin.

   

  ”Lääkärin määräämät tutkimukset

  KVTES:n työaikaluvun 4 §:n 2 mom., kohta 5

   

  Tämä määräys koskee lääkärin lähetteellä määräämiä tutkimuksia, esimerkiksi erikoislääkärin, laboratorio- tai röntgentutkimuksia.

   

  Lähtökohtana on, että jokainen käy niin lääkärissä kuin lääkärin määräämissä tutkimuksissa vapaa-ajallaan. Kun henkilö tietää tutkimuksen ajankohdan etukäteen, hänen on ilmoitettava tästä esimiehelleen, joka voi mahdollisuuksien mukaan ottaa tutkimusajan huomioon työvuorojen suunnittelussa esimerkiksi niin, että tutkimusajaksi suunnitellaan vapaapäivä.

   

  Mikäli tutkimusta ei voida tehdä työajan ulkopuolella tai kysymyksessä on äkillinen tutkimustarve, työnantajan on järjestettävä vapautus työstä.

   

  Määräys koskee myös synnytystä edeltäviä lääketieteellisiä tutkimuksia, mikäli tutkimus on suoritettava työvuoron aikana.

   

  Määräys koskee niin ikään äkillisessä hammashoidossa käyntiä, jos siihen on tarve samana päivänä.

   

  Vapautus työstä ei vaikuta palkanmaksuun eikä tutkimuksen vuoksi vajaaksi jäävää työaikaa teetetä takaisin. Poissaoloaika ei kuitenkaan ole toteutunutta työaikaa tarkasteltaessa tehtyä säännöllistä työaikaa ja sitä onko lisä- ja ylityöraja ylittynyt. Jos jostain muusta syystä on tarve tehdä suunniteltua enemmän työaikaa, lisä- ja ylityötä voi syntyä.”

   

  Olen hakenut tietoa useammasta lähteestä, ja esimerkiksi asianajaja, varatuomari Katja Halonen on tulkinnut niin, että ei tulisi joutua käyttämään saldoja

  https://www.vau.fi/raskaus/raskaus-ja-neuvolakaynnit-tyoajalla-ovatko-ne-palkallisia-vai-eivat/:
  ”Jos neuvolakäynnit eivät onnistu liukuman puitteissa, eli ovat esimerkiksi keskellä päivää, on tältä osin epäselvää vähentääkö poissaolo työntekijän liukumasaldoa vai ei. Kun käynti ei tässä tapauksessa ole mahdollista työajan ulkopuolella, katsoisin, että työnantajan on korvattava ansionmenetys ilman että liukumasaldoa on käyntiin käytettävä”

   

  Samaa tulkitsen kyllä myös tästä kuntatyönantajien neuvottelupäällikön vastauksesta https://www.nly.fi/nuori-laakari-selvitti-saako-tyoajalla-kayda-aitiysneuvolassa/:

  ”Äitiysneuvolakäyntiä ei siis ole varsinaisesti palkallista työaikaa, mutta siitä syntyvää vajausta ei yleensä teetätetä takaisin eikä se siten vähennä maksettavaa palkkaa. Pääsääntöisesti syntynyttä vajausta ei teetetä takaisin muuna aikana eikä työnantaja ei saa teetättää varta vasten ylimääräistä työtä neuvolakäynnin korvaamiseksi. Työvuoron vajaaksi jääminen vaikuttaakin lähinnä siihen, ettei mahdollisia lisä- tai ylitöitä aleta maksaa ennen kuin vajaaksi jääneen työvuoron tunnit ovat kertyneet täyteen.”

   

  Toki kyseessä on tässä kohden max. 4 tunnin poissaolo näillä tämänhetkisillä tiedossa olevilla tutkimuksilla, mutta itselleni tämä on enemmän periaatekysymys. Kuuluuko minun siis tehdä sisään/takaisin tunnit, vai ei, ja miksi?

   

 • Hei! Jos työntekijän työsuhde alkaa tiistaina, niin montako työpäivää hänelle kertyy sille viikolle? Onko väliä työskenteleekö henkilö yleis- tai toimistotyöajassa?
 •  Hei! 

   

  Rupesin tässä miettimään että miten on asian laita kun teen 60% työviikkoa ja pääsiäisen jälkeinen viikko on vajaa niin kuinka pitkän työviikon teen?

  Minut on merkattu 3 päiväksi töihin (ti, ke ja to). Onko nämä päivät nyt automaattisesti täyden päivän (7h 39min) pituisia? 

 • Hei,

   

  kysymykseeni koskee etätyössä työaikaa, kun yhteys ei toimi. Vpn-yhteys on poikki koko kaupungissa. Esihenkilö ilmoitti että otamme saldona tuon ajan kun yhteys ei toimi. Syy ei ole meissä työntekijöistä. Voiko työnantaja velvoittaa vähentämään ajan saloista tai tekemään sen ajan lisätyötä. Kyseessä on sulkuaika valtioneuvoston päätöksellä kolmen viikon ajan. Toimistolle maan me emme voi mennä.

 • Vaikuttaako ennen vakituista työsopimusta tehdyt määräaikaisuudet ja sijaisuudet saman työnantajan palveluksessa irtisanomisaikaan? Eli vakituinen työsopimus tehty 3 vuotta sitten ja sitä ennen määräaikaisia sopimuksia ja jatkuvaa työssäoloa kestänyt 2 vuotta. Mikä on siis irtisanomisaika kun työntekijä irtisanoo itsensä?

 • Hei! Olen kunnalla kesätyöntekijänä toimistohommissa. Normaalisti olen ma-pe töissä. Onko perjantaille osuva juhannusaatto vapaa?
 • Jos olen juhannusaaton töissä, kuuluuko tästä työnantajan antaa minulle arkivapaa? Työehtosopimus on kvtes ja yleistyöaikaa noudatetaan.
 • Jos haluaisin pitää vuosilomistani 3vkoa "työajanlyhennyksinä", eli tehdä 15vkoa 4 päivästä viikkoa, onko se yleensäkään mahdollista,  vai onko se vain sopimuskysymys johtajan kanssa?

 • Hei! Meillä on koulutuspäivä noin 30 kilometrin päässä työpaikasta. Meitä kiinnostaisi tietää onko matka-aika työaikaa? Koulutuksesta ei voi kieltäytyä, se on siis työnantajan järjestämä. Työantaja on järjestänyt bussi kuljetuksen koulutus paikalle. Toinen kysymys. Olemme yleistyöajassa ja siihen kuuluu ymmärtääkseni puolentunnin ruokatauko joka on omaa aikaa. Koulutuspäivänä meille on kumminkin laitettu tunnin ruokatauko joka on omaa aikaa. Voiko työnantaja laittaa tunnin tai vaikka kahden tunnin ruokatauon vaikka yleistyöaikaan kuuluu vain puolentunnin ruokatauko?
 • Hei, jos jään osittaiselle hoitovapaalle eli alkaisin tekemään tasan 6h töitä päivässä niin pitääkö minun pitää/kuuluuko minulle ruokatauko? Eli sitten päivä "pitenisi" puolella tunnilla. Luin, että jos työaika pidempi kuin 6h niin sitten on ruokatauko. Mutta entäs jos tasan 6h? Kvtes. 

 • Hei, Olen nyt Pamissa ja aloitan työt kunnalla 15.10 miten liiton vaihto tehdään ja onnistuu?
 • Olen jäänyt osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle ja teen 50% työaikaa.

  Miten lasketaan työaikani, jos jonakin kuukautena olen pitämättömillä vuosilomilla esim. 2 viikkoa, niin mikä on edellytetty työaika loppukuusta?

 • Työskentelen toimistotyöajassa 7,35 h/pv. Työpäivään kuuluu 30 min lounastauko, joka on omaa aikaa ja jonka saa pitää klo 11-13. Meidät velvoitetaan leimaamaan lounastauolle, vaikka söisimme eväitä työpaikalla. Itsellä usein pelkkää leipää eväänä, jonka voisin syödä työn ohessa työpisteessäni, mutta ”leimauspakon” vuoksi olen käynyt sen syömässä taukotilassa ja käynyt edestakaisin leimaamassa alakerrassa, koska meillä on siellä ainut kellokortin leimauslaite. Tämän vuoksi en ehdi ulos lainkaan lounastauon aikana ja tuntuu, että tauko menee hukkaan kun väkisin menen taukotilaan mutustamaan eväsleipääni. Mieluummin söisin evääni työn ohessa ja käyttäisin sen 30 min ulkona jaloitteluun. Voiko näin tehdä?

 • Hei

  Minua kiinnostaisi kovasti hakeutua obduktioavustajaksi, olisiko täällä ketään kyseisessä ammatissa?

   

  Millaista työsi on?

  Onko kolmivuorotyö?

  Palkka €/kk?

  Olisi mukava saada kuulla kokemuksia, aika vähän löytyy mistään tietoa. 

   

 • Hei.

   

  Haluaisin tehdä lastenhoitajana 50% työaikaa opiskeluiden takia. Voinkohan tehdä enemmän tunteja kuin sopimuksessa, jos esimerkiksi koulun takia voisin tehdä enemmän vuoroja/saman talon sijaisuuksia eri ryhmässä..onnistuuko jos on esim 21h 16min sopimus/viikko. Mitenköhän palkkaus siinä vaiheessa toimii?

 • Hei. Miten koulunkäynninohjaajan työaika maaritellään? Onko 35 tuntinen viikkotyöaika osa-aikaistatyötä? Minulle ilmoitettiin etten saa osa-aikaista sairauspäivärahaa koska teen osa-aikaistatyötä. Työsuhde in vakituinen, ollut sitä jo 14 vuotta samalla työnantajalla. Olen ihmeissäni, kunnassani suurin osa ohjaajista tekee 35 tuntia viikkoa kohti. Vain harva saa tehdä 100%

  Johanna

 • Millä perusteella ja kuinka kauan päiväkotiryhmän saa jättää ilman lastentarhanopettajaa kunnallisessa pvkodissa? Päiväkodissamme on yksi ryhmä toiminut lastenhoitajien varassa ilman suunnitteluaikoja jo kaksi kuukautta. Toiseen ryhmään ei oteta eikä määrätä LTO:n sijaista koko loppusyksynä eli kahteen kuukauteen. Kolmannessa ryhmässä LTO:n työtä pyydettiin tekemään taloon vasta tullut lastenhoitaja.
 • Hei. Olen raskaana ja minulla on perussairautena 1 tyypin diabetes, jonka seuranta raskausaikana on todella tarkkaa sikiön terveyden takia, että komplikaatioilta vältytttäisiin. Eli minulla tulee olemaan usein käyntejä äitiyspolilla, jossa sikiön vointia seurataan gynekologin toimesta ja diabetesta sisätautilääkärin toimesta. Kysymykseni on, että jos saan yllättäen ajan äitiyspolilla jossa on sekä gynekologin ja sisätautilääkärin vastaanotto ja kyseinen aika sattuu työajalle, niin pitääkö minun korvata nuo tunnit? Käsittääkseni ainakaan ultraus aikaa ei tarvitse korvata, mutta entäs nuo sisätautipuolen jutut jotka ovat tärkeä osa sikiön voinnin seurantaa myös. Kiitos jo etukäteen vastauksesta.
 • Hei,

  Miten lasketaan sairasloma-ajan työtunnit? Sairaslomaviikolle (3 sairaslomapäivää) oli suunniteltu normaalia enemmän työtunteja (esim. 6 päivälle), kertyykö nämä ylityötunnit suunnitellusti saikkupäivistä huolimatta vai lasketaanko sairaspäivistä normitunnit?

 • Työskentelen etsivänä nuorisotyöntekijänä. Työmatkat, joissa kuljetan nuorta ovat työaikaa, mutta mietin, että vaikka minulla ei ole nuorta mukana, teen useasti työtehtäviä, matkankin aikana. Miten näistä on sovittu vai pitääkö tapauskohtaisesti asiasta sopia esimiehen kanssa?
 • Hei, 

  Sain pyynnöstäni työtodistuksen, jossa on pelkästään nimeni ( myös entinen) Sotu  ja työtittelini. Tämän lisäksi työssäoloajoistani on kaksi sivua pitkä liite, jossa on jokainen tekemäni  osa-aikaisuus, sillä  olin seitsemän vuotta kestäneen työsuhteen aikana osa-aikaisena työtapaturman ja liikennetapaturman aiheuttamien sairauslomien vuoksi.  Osasairauspäivät olivat virallisesti työterveysneuvotteluissa sovitut. Olin vakituinen työntekijä, en siis määräaikaisissa suhteessa.

  Työtodistuksen on laatinut minulle tuntematon henkilö, mahdollisesti palkanlaskija, vaikka organisaation ohjeiden mukaan työtodistuksen laatii lähiesimies. 

  Työtodistuksessa ei saisi lain mukaan näkyä sairausloma tai perhelomajaksot, onko siis tälläinen työtodistus lainmukainen? 

  Lain mukaan työtodistuksessa tulee olla työsuhteen aloitus ja päättymispäivä sekä kuvailu työtehtävistä. Riittääkö  siis työnimike ja työpisteeni, vaikka työnimike ei vastaa työtäni eikä minulla ole tällaiseen nimikkeeseen koulutusta tai ammattipätevyyttä. ( Vrt. Voiko työtodistuksessa lukea lääkäri,  Keskustan terveysasema, vaikka en ole työskennellyt lääkärinä eikä minulla ole siihen edes koulutusta?) 

  Työtodistuksessa on mainittu työssäoloaikanani vaihtuneet sukunimeni. Tuleeko työtodistuksessa näkyä sukunimien vaihdokset eli ex- nimet, ymmärtääkseni kysymyksessä ei ole sukuselvitys?

  Työtodistus ei saisi lain mukaan aiheuttaa haittaa työntekijälle. Tälläisen työtodistuksen vuoksi joudun selvittämään tuleville työnantajilleni osaaikaisuuksieni syyt, kertomaan liikennetapaturmasta sekä työtapaturman aiheuttamista useista leikkauksista.

  Pääsenkö edes työhaastatteluun esittäessäni tällaisella työtodistuksella? 

  Mitä voin tehdä asialle? 

  Kiitos vastauksista. 

   

 • Aloitin uutena työntekijänä kunnassa toimitilahuoltajana ja tyäsopimuksessa mun työaika on 38,75h/vko. Työvuoroissa työtuntini on vkossa 42,5h,teenkö ylityötä ?ruokailu on 0,5h,mutta ei ole kerrottu että onko omaa aikaa ja saako poistua työpaikalta...ja toisinaan ei ehdi pitää sitä puolentunnin taukoa muusta puhumattakaa. Mikä on oikea tunti määrä vkossa KVES-työehtosopimuksen mukaan.?
 • Henkilöllä on kuukausipalkka ja työsopimuksessa on määritelty yleistyöaika ja viikkotyöaika 38,75 tuntia, täysiaikainen työ. Työnantajalla ei ole ollut tarjota täysiä viikkotunteja, vaan töitä on todellisuudessa ollut vähemmän. Miten tällöin palkanmaksu - maksetaanko koko kuukausipalkka vai onko kunnalla oikeus vähentää palkasta tekemättömät tunnit?
 • Hei!

  Jos työvuortaulukossa on suunniteltu eripituisia päiviä, esim. joku päivä saattaa olla lyhyempi ja joku pidempi, miten toimitaan jos yllättäen työntekijä haluaakin ottaa yhden vuosilomapäivän sellaiselle päivälle, jossa on suunniteltu lyhyempi päivä? Lasketaanko työajaksi silti 7 h 39 min, vaikka suunnitelmassa on esim 7 h 15 min? Käytämme titania työvuorosuunnitteluohjelmaa ja ymmärtääkseni titania toimii kvtesin mukaisesti, mutta kun toteumaan laittaa vuosilomapäivän sellaiselle päivälle jossa on suunniteltu lyhyempi päivä, ohjelma laskee työajaksi sen mitä suunnitelmassa on ollut. Pitääkö aika muuttaa 7h 39 min:ksi manuaalisesti? Se tarkoittaa silloin sitä että työaika ylittyy ja syntyy joko lisätyötä tai jopa ylityötä.

   

  Terveisin Annina From, päiväkodin johtaja

 • Kuinka monta päivää työnantaja voi laittaa peräkkäin töitä? Onko seitsemän päivää sallittu määrä? 

 • Hei!

  Olen kaupungilla töissä päiväkodissa (yleistyöajassa), kokopäivätyössä). Minulla oli suunniteltu työvuoro to 16.5 klo 6:30-13:45 ja illalla vielä kevätjuhlaan tulo klo 17:30-19:30. Olin kipeänä ja olin varannut työterveyteen ajan klo 14:10. Menin aamulla töihin 6:30 ja olin töissä 13:45 asti, josta lähdin työterveyteen. Sain sairaslomatodistuksen sieltä torstaille 16.5 ja perjantaille 17.5. En siis enää illalla mennyt kevätjuhlaan töihin. Kuuluuko minulle tältä päivältä aamulta kuitenkin saada tuolta 6:30-7:00 ajalta yötyöhyvitystä 9minuuttia (meille annetaan ne aikana, ei siis makseta ollenkaan)??