Hoito

  • Lapsia(1,5v & 5v) kotona hoitava vanhempi sairastuu äkillisesti siten että menettää toimintakykynsä päiväksi eikä kykene hoitamaan lapsia itse. Lapsilla ei ole kunnallista/yksityistä hoitopaikkaa. Minkä loman/vapaan piiriin tälläinen tapaus kuuluu ja miten sitä sovelletaan? 

  • Hei! Meillä on kotona seuraava tilanne: mieheni tekee vain yötöitä ja hänen työaikansa loppuu aamulla klo 6.30. Itse teen pelkkää päivävuoroa joka ajoittuu klo 7-17 välille. Jos lapsemme sairastuvat yllättäen ja jomman kumman pitäisi hoitaa kotona, niin nykyisellä tyylillä se on mennyt siten että mieheni jää yövuoron jälkeen hoitamaan lapsia kotiin kun minä lähden töihin, koska itse en saa lapsi sairas -päivää kun mieheni on fyysisesti kotona, vaikkakin nukkumassa työvuoronsa jälkeen. Itse joutuisin aina olemaan palkattomalla tai mahdollisella lomapäivällä jos mieheni ei saisi lapsi sairas -päiviä työnantajaltaan. Pitemmillä sairaspätkillä mieheni työnantaja on onneksi ollut joustava ja antanut miehelleni sairaan lapsen hoitopäivät. Miten voi olla että tällainen epätasa-arvo on hyväksytty työehtosopimukseen? Yötyöläiselläkin on oikeus (ja velvollisuus) säännölliseen lepoaikaan työvuoron jälkeen, mikä ei millään muotoa toteudu tällä käytännöllä. Saati miten toteutuu lapsen oikeus turvalliseen hoitoon kun hoitavan vanhemman väsynyt olo on verrattavissa lievään humalatilaan?
  • Kertyykö minulle normaalisti vuosilomaa jäädessäni suoraan hoitovapaalta äitiyslomalle käymättä välissä töissä? Jos minulla on 2 vanhempainvapaata peräjälkeen, onko minulla siis kertynyt täydet vuosilomat, kun palaan takaisin töihin?